[...] w dwóch okresach interwencji dietetycznej, każda trwała 28 dni. W pierwszym modelu dostarczano masło. Ogólny rozkład makroskładników był następujący: 47% węglowodanów, 15% protein, 38% tłuszczów, w tym było: 20% tłuszczów nasyconych (SFA), 12% jednonienasyconych (MUFA) oraz 6% wielonienasyconych (PUFA). W drugim wariancie dostarczano zamiast [...]
Czy zastanawialiście się kiedyś, jaki jest najważniejszy element diety osoby trenującej? Pytając aktywne osoby, uzyskamy jednoznaczną odpowiedź, że jest to białko. Białko w organizmie człowieka odpowiada za szereg funkcji metabolicznych, jednocześnie dbając o to, by po treningu sprawnie przebiegała regeneracja i by nasze mięśnie skutecznie się [...]
[...] Dodatkowo, biorąc pod uwagę cenę np. 3 kg gainera „Delicious” z ALLNUTRITION kosztują 74 zł, a więc nie jest to majątek (100 g dostarcza 370 kcal, 66 g węglowodanów i 20 g protein). Jeśli jesteś przeciwnikiem takich rozwiązań, to możesz samodzielnie stworzyć tego rodzaju produkt, bazując np. na jogurcie, maśle orzechowym, bananach, kiwi, [...]
[...] wagi 1.4-2.5g dziennie/każdy kilogram wagi 2.5-3g dziennie/każdy kilogram wagi ISSN - Międzynarodowe Stowarzyszenie Żywienia Sportowego Każdy, kto dba o właściwą podaż protein w diecie, wie, że dostarczenie ich odpowiedniej ilości nie jest wcale takim prostym zadaniem. Na szczęście istnieje wiele łatwych sposobów na zwiększenie ilości tego [...]
Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]
Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.
Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]
[...] lipidów oraz spadek ilości antyoksydantów w ustroju zwierząt. Spowodowało to zwiększenie się poziomów czynnika martwicy nowotworów alfa (TNF-α) oraz ilości MMP-2 (metaloproteinazy 2). Efektem była utrata kolagenu, elastyny oraz glikozoaminoglikanów (w skrócie GAG). MMP-2 ma istotne znaczenie np. w pierwotnym nadciśnieniu tętniczym. [...]
Na drodze do idealnej sylwetki często stają mechanizmy adaptacyjno-obronne organizmu. Jak to najprościej wyjaśnić? Organizm dąży do zachowania równowagi, fachowo określanej homeostazą. Trening wybija organizm z ustalonego rytmu zmuszając serce do cięższej pracy, mięśnie szkieletowe do pokonywania oporu w trakcie dźwigania ciężarów, biegania czy [...]
[...] 60 do 70% poposiłkowego wyrzutu insuliny. GLP-1: wywołuje zwiększony wyrzut insuliny, jest wytwarzany przez komórki L w jelitach, oddziałuje poprzez receptory GLP-1R (ang. G-protein linked membrane-bound receptor), posiada ~ 2-minutowy okres półtrwania, w ustroju jest szybko rozkładany przez DPP-4, 10-15% wydzielanego w jelitach GLP-1 dociera do [...]
[...] Mindy S. Kurzer „Hormonal Effects of Soy in Premenopausal Women and Men” https://academic.oup.com/jn/article/132/3/570S/4687378 Robert A. Di Silvestro i in. „Soy protein intake by active young adult men raises plasma antioxidant capacity without altering plasma [...]
Wielu kulturystów, aktorów, trójboistów czy strongmanów sięga po różnego rodzaju środki farmakologiczne. Niestety obecnie po farmakologię sięgają nawet nastolatkowie, którzy za wszelką cenę chcą osiągnąć „sukces” na siłowni. Czy taka gra jest opłacalna? Niejeden młodzieniec za pękate mięśnie płaci najwyższą cenę: zdrowie. Diuretyki Kulturyści [...]
[...] opóźniona bolesność mięśniowa (DOMS) oraz zwiększa się odczuwanie zmęczenia. We krwi obserwuje się wzrost kinazy kreatynowej, markerów stanu zapalnego (np. c-reaktywnej proteiny oraz IL-6). Równowaga pomiędzy cytokinami prozapalnymi (np. IL-1B, IL-6, TNF-alfa) a cytokinami przeciwzapalnymi (np. IL-1, IL-4, IL-10) odgrywa kluczową rolę w [...]
Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]
[...] jest procesem złożonym, który wymaga szereg działań dietetycznych, ale i nie tylko. Wiadomym czynnikiem jest odpowiednia dieta, która koniecznie musi być zasobna w proteiny. Jednak oprócz samych białek ważne jest również to, jak trenujesz oraz ile czasu spędzasz na odpoczynku i regeneracji. Ile koncentratu białka na porcję? Zagadnienie [...]
[...] składa się z laktozy, czyli najmniej pożądanego składnika diety kulturysty. Kupując koncentrat białka serwatkowego (WPC) płacimy przecież za wysoką ilość białka (czyli proteiny bogate w aminokwasy np. BCAA), a tego akurat w serwatce białkowej jest najmniej! Chcę stosować serwatkę białkową, bo jest tania! Zgadza się. Serwatka białkowa nie ma [...]
[...] jedna porcja grejpfruta dostarczała ~85 kcal, w tym 1.9 g białka, 20.7 g węglowodanów, 0.2 g tłuszczów (czyli w porcji było ~283 g owoców). Chleb dostarczał 158 kcal (4.8 g protein, 29.8 g węglowodanów, 2.2 g tłuszczów). Warzywa smażone 202.5 kcal, w tym 2.7 g protein, 14. 6 g węglowodanów, 14.8 g tłuszczów). Wyniki? największy wzrost stężenia [...]
[...] https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/50748/fitnessbodycompositionandncr2016.pdf?sequence=1 4. Mettler S1, Mitchell N, Tipton KD. “Increased protein intake reduces lean body mass loss during weight loss in athletes.” Med Sci Sports Exerc. 2010 Feb;42(2):326-37. doi: 10.1249/MSS.0b013e3181b2ef8e. [...]
[...] odchudzam? W ramach zakończenia napiszę, iż wielokrotnie wykazywano, iż białko serwatkowe oraz kazeinowe mają wpływ na metabolizm. W jednym z badań mężczyznom podawano: 30 g proteiny serwatkowej lub 30 g białka kazeinowego, lub 33 g węglowodanów albo placebo przed snem. Każdą próbę oddzielało 48-72 godziny. Następnego ranka (między 5:00 a 8:00 [...]
[...] na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z gainera lub wysokokalorycznego posiłku), ale… pamiętaj o tym, iż przesada zawsze kończy się odkładaniem tłuszczu! Korzystne jest podanie po zakończeniu sesji [...]